Activiteiten natuur jeugdgroep – IVN Hoogeveen

Met het doel om een jeugd natuurwerkgroep te starten, waren leerlingen van groep 4 woensdagmiddag 26 juni uitgenodigd door IVN Hoogeveen. Vanaf 15.00 stonden IVN vrijwilligers klaar in het Steenbergerpark bij het IVN Struunhuus.. Deze aftrap voor het nieuwe jeugdprogramma werd letterlijk en figuurlijk een warm onthaal..

Er waren diverse leuke natuuractiviteiten voor de kinderen die daardoor steeds enthousiaster werden. Dit is precies dat we bij IVN zoeken: enthousiaste jeugd die graag meer wil leren over de natuur. . Ouders werden bijgepraat. Intussen waren er allerlei activiteiten voor de kinderen.   Dromenvangers werden gemaakt van natuurlijk materiaal. Er was een insectensafari. Waterbeestjes werden gevangen en geobserveerd. Vanzelfsprekend mocht een pannetje met popcorn boven het vuur niet ontbreken.

We bieden in het nieuwe schooljaar vanaf september 8  leuke Natuuractiviteiten aan met  vaste begeleiding door Natuurgidsen en jeugdbegeleiders van IVN. Dit doen we voor zowel leerlingen die straks in groep 5 zitten als leerlingen die straks in groep 6 of 7 zitten. Aanmelden voor een jaar vol Natuuravontuur doe je via de website van IVN Hoogeveen.

Vanuit een driejarige samenwerking met DikGroen worden onze jeugdactiviteiten gesponsord.

Deze warme middag in het Steenbergerpark was een voorproefje op Natuuravontuur.

Natuuractiviteiten carrousel – IVN Assen

Op zondagmiddag 16 juni kwamen kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s naar het Duurzaamheidscentrum in Assen voor de natuuractiviteiten carroussel. Er waren diverse mogelijkheden, zoals:

SLOOTJES SCHEPPEN
Bij de vijver in de tuin van het Duurzaamheidscentrum stonden begeleiders van IVN Assen klaar met schepnetten en waterbakjes voor de jaarlijkse slootjesdag.
Gelukkig stond er dit jaar voldoende water in de vijver en konden de kinderen enthousiast met hun schepnetjes in de weer. Er werd van alles opgeschept: kikkervisjes, libellenlarven, kleine visjes, slakjes en verschillende watertorren. Met wat deskundige hulp, zoekkaarten en loepjes zochten de kinderen uit wat ze hadden gevonden. Even was er paniek, want de libellenlarven aten de kikkervisjes op! De kinderen leerden hierdoor dat libellenlarven allerlei waterbeestjes eten die kleiner zijn dan zij. Als beloning was er na afloop een verrassing en een slootjesdiploma.

INSECTENSAFARI
Aan de andere kant van het Duurzaamheidscentrum was een Insectensafari. Daar konden kinderen met hulp van de insectenwerkgroep van IVN Assen voorzichtig insecten vangen en daarna onderzoeken. Verder konden kinderen meedoen aan een insecten bingo.

BRAAKBAL PLUIZEN
Ook was het mogelijk om braakballen van uilen uit te pluizen. Met behulp van een loep en zoekkaart kon worden bepaald wat een uil gegeten had. De kinderen gingen hierbij heel precies te werk met een pincet.

De meeste kinderen deden aan meerdere activiteiten mee. Ondanks  vaderdag, voetbal op TV en slecht weer waren er toch nog zo’n 30 kinderen.

Spelend leren in ‘t Volle Bos – Zeist

Op 18 maart organiseerden we onze eerste kinderactiviteit in park Vollenhove in Zeist.  We gaan dit maandelijks doen tot en met november in de voedselbosrand  in groepjes van ongeveer 8 kinderen.

We begonnen met het kiezen van een boom om die te omschrijven:  Hoe hoog is de boom en hoe dik? Wat is de vorm van de bladeren en wat voor bast zie je? Zijn er bloemen en hoe ruiken ze? Met al deze omschrijvingen “op zak” hebben de kinderen ijverig gewerkt om er een mooie tekening van te maken.

In april hebben we  besproken hoe nieuwe plantjes ontstaan. Na deze uitleg hebben we de handen uit de mouwen gestoken en verschillende planten gezaaid. We hebben plantjes gezaaid voor het voedselbos en ook tuinkers om mee te nemen naar huis. Op deze manier kan iedereen het groeiproces dagelijks volgen.

In mei zagen we  dat er al ontkiemde plantjes waren. Dit hebben we geplant in het voedselbos. We hebben veel water gegeven want het was een warme dag.

Iedere keer kijken we naar de gekozen boom om te zien wat er veranderd is. De meeste bomen hebben nu geen bloemen meer, maar je kunt al wel zien dat er vruchten ontstaan. Later in het jaar kunnen we gaan oogsten.

Door onze samenwerking met DikGroen zal er tot en met november elke maand een kinderactiviteit zijn in ’t Volle Bos.

 

Struintocht langs de Waal – Rivier actief

Met Rivier Actief hebben we met twee groepen 8 van basisschool ‘de Hertog’ (Tiel) struinden we door Wetland Passewaaij (Tiel), langs de nevengeul en over de Waalstranden. “We hebben de ruimte!” riep één van de leerlingen, toen we het gebied in gingen.
We vonden sporen van bevers en deden stenenonderzoek. Met alle zintuigen hebben we het rivierenlandschap beleefd!

Ontdekkingsdag in de natuur – Driene in het groen

In de groene ruimte  tussen Hengelo en Enschede hebben we  begin mei  met een groep kids de natuur ontdekt en beleefd. ‘Gewapend’ met netten, emmers, loepen, messen, verrekijkers gingen we op onderzoek uit. Het was een gave groene ervaring voor vriendjes en vriendinnetjes en buurtkinderen.
Wat hebben we veel gezien:  groene en bruine kikkers, waterschorpioenen, larven, vlinders en bijen. Ook hebben we (water)diertjes gedetermineerd en vogels van dichtbij gespot en bewonderd. Daarnaast zijn we creatief bezig geweest en een eigen avonturenstok of pijl en boog gemaakt.

Mede dankzij DikGroen kunnen we deze onvergetelijke dagen in de natuur (her)beleven met de aangeschafte materialen. De spullen  blijven bewaard in mooie bakken en buitenkisten die op slot kunnen.

Op naar de volgende ontdekkingsdag … die staat al gepland  met een groepje van 7 kinderen !

https://www.drieneinhetgroen.nl/

 

 

Escape the Classroom

Op de Sallandse Heuvelrug vond op tweede Paasdag 2024 de aftrap plaats van  het boerderij/natuureducatie seizoen. Dit was een goede gelegenheid om de leskisten bordjes te onthullen die deels gefinancierd zijn door DikGroen .

De leskisten bordjes gaan over “Bomen en Struiken in het bos”, “Nacht- en Dagdieren”, “de Haas en het Konijn”. De vormgeving hebben wij, als creatieve educatie-boerinnen, zelf gedaan.

Een aantal leerlingen van het CSG Reggesteyn in Rijssen hebben drie vleermuiskasten gemaakt. We hebben deze kasten ook voorzien van een passend leskist informatiebordje. Door deze samenwerking hebben we een mooie aanvulling op ons educatieprogramma. Prachtig dat dit door jongeren voor jongeren is gedaan.

Dikgroen is als sponsor zichtbaar op de educatiebordjes.

De leskisten zullen de komende jaren worden gebruikt voor “Escape the Classroom” (groep 3 en 4) en voor andere lessen op onze locaties (groep 5/6/7/8 en onderbouw VO). Hiermee bereiken we een een grote groep jongeren per seizoen.

“Escape de Classroom” is te boeken via de website van de Sallandse Heuvelrug.

 

Expeditie langs de Waal – Rivier Actief

Begin april is Rivier Actief  onder begeleiding van Emmie Nuijen met  twee groepen van speciaal onderwijs de Toermalijn  op ontdekkingsreis gegaan  in de Gamerensche Waard (bij Zaltbommel).

We hebben allerlei kleine diertjes en planten bekeken. Ook zagen we werkstukken van grotere dieren: afgeknaagde takken van bevers!

Het water van de Waal stroomde hard door de nevengeul. Eén van de kinderen zei na afloop: “wat heb ik veel over de natuur geleerd!”, een ander: “we hebben goed samengewerkt!”

“Mooi dat deze expeditie mede mogelijk wordt gemaakt vanuit de samenwerking met Dikgroen”.

Natuurprojecten de Grutto

Onze vereniging Natuur- en vogelwerkgroep “De Grutto” vierde dit jaar haar 40-jarig jubileum. Aanvankelijk richtte onze vereniging zich hoofdzakelijk op weidevogelbescherming en de bescherming van erf/akkervogels. In de loop der jaren is het steeds meer een speerpunt van onze vereniging geworden om jeugd met de natuur in aanraking te brengen.  Immers met de jeugd heeft ook onze natuur toekomst.

Dat doen we o.a. door het aanbieden en begeleiden van tal van educatieve natuurprojecten aan 22 basisscholen en aan twee jeugd natuurgroepen. Projecten zijn: “vlinder en de bij”, bomen planten, boswandelingen, nestkasten timmeren en ophangen, wintervoedering, insecten hotels bouwen, determineren insecten, waterbeestjes, etc.

Mede door uitbreiding van de activiteiten ontbreekt het ons aan voldoende lesmateriaal om onze projecten goed te kunnen uitvoeren. In onze aanvraag hebben wij financiële ondersteuning gevraagd voor de aanschaf van enkele leskisten en ander hulpmateriaal.

Wij willen DikGroen hartelijk danken voor de financiële ondersteuning van onze natuurprojecten voor de jeugd.

Nationale Boomfeestdag

Onze Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert  vieringen van Boomfeestdagen en plantdagen van de Geboortebomen. We gebruiken scheppen om dit samen met kinderen te planten. De afgelopen periode hebben al ruim 300 kinderen meegewerkt.

Tijdens de laatste Nationale Viering viering ontvingen we 150 kinderen van groep 6 uit/in gemeente Amstelveen. Na een feestelijke opening volgden zij twee workshops over bos/natuur. Na de workshops gingen de kinderen aan de slag met het planten van de bomen. Dit was het hoogtepunt van de ochtend!

Het planten van de bomen is altijd een onvergetelijke ervaring. Met dank aan Dikgroen hebben we de scheppen kunnen aanschaffen. De komende maanden (en jaren) zullen de scheppen nog veel vaker worden gebruikt door veel meer kinderen.

Op natuursafari met Jos Tipker

In Ten Boer organiseerde Jos Tipker samen met het welzijnswerk van WIJ een excursie voor de jeugd.

Met behulp van Kim Aarts waren er veel kinderen bij die met een stadpas (voor minima) konden deelnemen.

Het leek te gaan regenen, maar desondanks gingen we met een club gemotiveerde kids op pad. Eenmaal onderweg brak de zon door en werd het zo waar haast warm.

We vonden libellelarven en zoetwaterpissebedden in de sloot en met bij het zoeken met de loeppotjes zagen we naast een kikker en diverse mooie paddenstoelen ook eitjes van een worm en een hele grote duizendpoot. We sloten af met een quiz!