Wateronderzoek

Op vrijdag 1 juli hebben we met de  leerlingen van groep 6/7 wateronderzoek bij de Ooijse Graaf uitgevoerd.

Met de inzet van een subsidie van Dik Groen heeft Marjon v/d Steen (Natuur- en Milieu-Educatie, NME) hiervoor een mooie leskist kunnen samenstellen.

Vele ontdekkingen werden gedaan; driedoornige stekelbaarsjes, platwormen, bloedzuigers, kokerjuffers, waterschorpioenen, bootsmannetjes, waterkevers, duikerwantsen, watermijt, poelslakken, posthoornslakken en zelfs een salamander zijn gevonden.

Het was een erg mooie ervaring en we hopen dan ook dat de andere groepen volgend schooljaar op (water)onderzoek uitgaan!

Sharing Nature door Walk in Beauty

Sharing Nature® is een verzamelnaam voor een serie dynamische en ervaringsgerichte spelvormen met natuurbewustzijn als hoogste doel. Het is ontwikkeld door natuurpedagoog Joseph Cornell. Hij ontwikkelde de flow-learning methode; hoe je door spel, vreugde en sereniteit de verbinding met de natuurlijke wereld kunt ervaren, zie www.sharingnature.nl.

De aftrap van de Sharing Nature groepsactiviteiten was op 21 juni. We hebben zitmatten ingezet om de  komende jaren  te gebruiken tijdens het zomerkamp van de Vrije School de Stroeten op Camping Buitenland in Drenthe.

Met behulp van de subsidie van DikGroen hebben we lichtgewicht zitmatten aan kunnen schaffen. We hebben gekozen voor De Merino Sit Pad met bijbehorende rugzakken. Dit zijn duurzame geproduceerde, isolerende zitmatten van Woolpower.

We gebruiken de zitmatten voor de meditatievere oefeningen met de kinderen in de natuur. Het is fijn om droog op de grond te kunnen zitten.  Daarnaast gebruiken we de matjes ook als ondergrond voor het buiten tekenen, om het kampvuur mee aan te wapperen, als zonneschermpje, om vliegen weg te jagen, enz… 🙂 Multifunctioneel!

Last but not least worden de matjes ook al wekelijks gebruikt voor Sharing Nature en bushcraft activiteiten op de Zijnplek in Katlijk.

Alles heeft het doel om ‘directe natuurervaringen’ aan kinderen en families aan te bieden. We wandelen, rennen, staan stil, observeren en ontdekken.

Het wandelen helpt het denken tot rust te brengen en het hart af te stemmen op de schoonheid van de natuur. Door heel aandachtig te kijken, te luisteren, te voelen en te proeven willen we de overvloed van de natuur ervaren.

Voel je verbonden met elkaar door aandacht, creativiteit en het delen van je ervaringen. Een avontuur voor alle zintuigen!

Dit is het doel van WALK IN BEAUTY waarin de relatie mens-natuur centraal staat. Mensen die zich verbonden weten met de aarde, voelen zich gedragen en zullen ook zorg willen dragen voor de natuur. May we all walk in beauty!

 

Bloemenberm Spannum

Op 30 maart heeft een imkers echtpaar een les van 2 uur gegeven aan de basisschool leerlingen van ons dorp. Ieder kind heeft een paaltje met een bordje gekregen. De kinderen hebben zelf het bordje van hun naam voorzien.

De kinderen van Spannum hebben op 16 april ieder een ” eigen tuintje”  in de berm ingezaaid. Zo kunnen ze mooi volgen hoe de natuur zich ontwikkelt. Nu al kijken de kinderen regelmatig bij hun tuintje en geven soms al water.

Het mooie is dat het hele dorp betrokken was bij het zaaien. Door twee regionale kranen is er aandacht besteed aan dit project.

Voor de zomervakantie gaat de school bij de tuintjes langs met de bedoeling om te zien of de bloemenrijke berm bij- en vlindervriendelijk is geworden.

Ontdekkingstocht Dreumelse Waard

We hebben samen met een groep van 11  kinderen een  struintocht door de Dreumelse Waard van twee uur georganiseerd.

Dit natuurgebied aan de rand van de Waal leent zich enorm goed voor verrassende ontdekkingen. Zowel de wal met grassen, bomen, boomhut en het water maakt het heel afwisselend en aantrekkelijk

Deze try out tocht heeft goede inspiratie gegeven om een echte Ontdekkingstocht Dreumelse Waard  te maken.

De ontdekkingstocht is nu voor iedereen gratis beschikbaar. Kinderen en/of begeleiders kunnen nu zelf op pad gaan met een uitgeprinte versie die op internet beschikbaar is.

De tocht is heel geschikt voor kinderen op de basis school en bevat leuke weetjes, opdrachten en een duidelijke kaart en routebeschrijving.

Dus: Trek een paar stevige schoenen of laarzen aan en neem een rugzak mee met daarin een pen, een kleedje en een klein handdoekje (blote voeten wandeling). Onderweg kun je letters verzamelen en de woordpuzzel oplossen.

 

Dierenweide Maartensdijk

De dierenweide is in Maartensdijk een begrip met veel jeugdige bezoekers enfunctioneert met behulp van veel vrijwillers, We zien een uitbreiding van het aantal (jonge!) vrijwilligers! Dat is positief.

We hebben ons niet uit het veld laten slaan door de omstandigheden dit jaar met Corona en vogelgriep, maar zijn volop doorgegaan met onze plannen om de dierenweide uit te breiden. De uitbreiding van de weide met het grasveld voor de weide wordt door iedereen met gejuich ontvangen!!

We hebben veel nieuwe insecten vriendelijke planten en struiken rondom de weide aangepoot.

Met dank aan DikGroen hebben we  tientallen vogelhuisjes, egelhuizen, vleermuis kasten, huisjes voor lieveheersbeestjes en insectenhuizen op de weide en in de  bomen rondom de weide kunnen plaatsen.

We zijn met onze renovatie toekomstbestendig en klaar om nog meer kinderen te ontvangen en beter ingesteld om samenwerkingen aan te gaan zoals we nu al vergevorderde gesprekken hebben met de scholengemeenschap in de buurt,

 

 

Van nature klikt het!

Stichting DikGroen heeft dezelfde doelstelling als wij; meer kinderen de natuur in. Zo’n donker groene partner past helemaal bij ons.

We mochten zelf op zoek naar een groep kinderen en dat werd natuurlijk Actief Putten. Daar werken we al jaren mee samen en ook zij willen meer kinderen naar buiten stimuleren om de natuur te ontdekken en vooral meer te bewegen. Dus samen met ons was dit een super trio!

Op twee woensdag middagen, 3 en 17 november kwamen maar liefst vijftig(!) kinderen naar Scoutingscentrum Kon-Tiki in Garderen. Ook alweer zo’n fijne partner die ons deze locatie ter beschikking stelt. Midden in het bos tussen Garderen en Putten ligt een mooi natuurgebied, landgoed Schovenhorst. En daar genoten we met z’n allen van de herfst.

Op de kidsklix website zie je een collage van de mooiste foto’s van die twee middagen. Let wel; gemaakt dus door kinderen van rond de 10 jaar oud. Altijd weer heel verrassend wat ze zien en wat ze ervan maken met een eenvoudige compact camera die ze van ons te leen krijgen.!

Wat ’n Wad – Wadstruinen

Na de zomer barstten de NME-najaarsactiviteiten weer los. Zo ook het project Wat ’n Wad. In de eerste week in combinatie met de Wadopera en in de tweede week in combinatie met ’t Fiskershúske in Moddergat erfgoededucatie.
Een mooie combinatie tussen cultuur en natuur. Het project startte met de theatervoorstelling Wat ’n Wad van theatergroep Pier21 in Moddergat. Het thema van de voorstelling is de onbekende onderwaterwereld van het Wad.

De kinderen maakten kennis met het bijzondere bodemleven, het voedselweb, het dierlijke instinct en de vistrek (o.a. de vismigratierivier in de Afsluitdijk en de plasticsoup).
Om daadwerkelijk de natuur te beleven waar het tijdens de voorstelling over ging, stonden na de voorstelling de wadgidsen klaar om met de kinderen de dijk over te klimmen en heerlijk te gaan Wadstruinen met behulp van een speciaal ontwikkelde Wadstruinkaart.

De combinatie voorstelling-excursie maakte dit uitstapje tot een totaalervaring die een onuitwisbare indruk bij de 1.397 leerlingen achter heeft gelaten.
Het is heel fijn dat DikGroen de wadstruinkaart en het veldwerkmateriaal mede kon financieren via de Freonen fan De Klyster.

Bramen festival in Friesland

In Friesland organiseren ze elk jaar het bramen (Brommels) festival. Op diverse locaties worden dan natuuractiviteiten georganiseerd.

Vanuit Kidzklix gaven we een workshop in Noardburgum in de schitterende tuin van De Baanderij. Zoveel biodiversiteit op één vierkante kilometer vind je nergens.

Diverse kinderen van diverse leeftijden hadden zich ingeschreven. Het was weer eens oud Hollands miezerig weer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Uit alle prachtige gemaakte foto’s zijn gezamenlijk de drie winnaars gekozen.

Water- en kriebelbeestjes in Vlagtwedde

Ik nodigde kinderen uit om de natuur vlakbij hun school te bezoeken en ik kwam erachter dat de helft van de kinderen het mooie gebiedje met een meanderend slootje niet kende.

Met de oudste kinderen zochten we naar waterbeestjes. Hoogtepunten waren de spinnende watertor en een modderkruipertje. Hardop wow! Een prachtige spontane reactie van de kinderen.

Met de jongste kinderen zochten we naar kriebelbeestjes in de boomgaard. Ik had de 1e excursies exclusief voor kinderen uit het dorp georganiseerd maar kreeg veel positieve berichten van ouders uit andere dorpen. Daarom heb ik ook nog een derde excursie voor iedereen gehouden.

Het is heel positief verlopen en de spontane reacties van de kinderen hebben mij gemotiveerd om volgende keren vooral natuurgebiedjes in de directe omgeving van de scholen in de regio te kiezen. Er valt dichtbij al zoveel te ontdekken.

Op ontdekkingstocht naar vleermuizen en andere struintochten…

Het Bultpark is het allermooiste park van Lelystad en waarschijnlijk ook het park met de meeste natuur. Je vindt er water en land, er zijn echte heuvels (de ‘bulten ‘vandaar dat het park, heel gewoon, Bultpark heet). Er groeien hoge én lage bomen en struiken, er is zon en schaduw…

Deze tekst is de inleiding van de folder die mede met behulp van DikGroen tot stand is gekomen. Het Bultpark heeft deze folder inmiddels meerdere malen ingezet om kinderen en volwassenen mee te nemen op ontdekkingstocht naar vleermuizen of andere struintochten die regelmatig georganiseerd worden.