Ontdekkingsdag in de natuur

In de groene ruimte  tussen Hengelo en Enschede hebben we  begin mei  met een groep kids de natuur ontdekt en beleefd. ‘Gewapend’ met netten, emmers, loepen, messen, verrekijkers gingen we op onderzoek uit. Het was een gave groene ervaring voor vriendjes en vriendinnetjes en buurtkinderen.
Wat hebben we veel gezien:  groene en bruine kikkers, waterschorpioenen, larven, vlinders en bijen. Ook hebben we (water)diertjes gedetermineerd en vogels van dichtbij gespot en bewonderd. Daarnaast zijn we creatief bezig geweest en een eigen avonturenstok of pijl en boog gemaakt.

Mede dankzij DikGroen kunnen we deze onvergetelijke dagen in de natuur (her)beleven met de aangeschafte materialen. De spullen  blijven bewaard in mooie bakken en buitenkisten die op slot kunnen.

Op naar de volgende ontdekkingsdag … die staat al gepland  met een groepje van 7 kinderen !

https://www.drieneinhetgroen.nl/

 

 

Escape the Classroom

Op de Sallandse Heuvelrug vond op tweede Paasdag 2024 de aftrap plaats van  het boerderij/natuureducatie seizoen. Dit was een goede gelegenheid om de leskisten bordjes te onthullen die deels gefinancierd zijn door DikGroen .

De leskisten bordjes gaan over “Bomen en Struiken in het bos”, “Nacht- en Dagdieren”, “de Haas en het Konijn”. De vormgeving hebben wij, als creatieve educatie-boerinnen, zelf gedaan.

Een aantal leerlingen van het CSG Reggesteyn in Rijssen hebben drie vleermuiskasten gemaakt. We hebben deze kasten ook voorzien van een passend leskist informatiebordje. Door deze samenwerking hebben we een mooie aanvulling op ons educatieprogramma. Prachtig dat dit door jongeren voor jongeren is gedaan.

Dikgroen is als sponsor zichtbaar op de educatiebordjes.

De leskisten zullen de komende jaren worden gebruikt voor “Escape the Classroom” (groep 3 en 4) en voor andere lessen op onze locaties (groep 5/6/7/8 en onderbouw VO). Hiermee bereiken we een een grote groep jongeren per seizoen.

“Escape de Classroom” is te boeken via de website van de Sallandse Heuvelrug.

 

Expeditie langs de Waal

Begin april zijn we met  twee groepen van speciaal onderwijs de Toermalijn  op ontdekkingsreis gegaan  in de Gamerensche Waard (bij Zaltbommel).

We hebben allerlei kleine diertjes en planten bekeken. Ook zagen we werkstukken van grotere dieren: afgeknaagde takken van bevers!

Het water van de Waal stroomde hard door de nevengeul. Eén van de kinderen zei na afloop: “wat heb ik veel over de natuur geleerd!”, een ander: “we hebben goed samengewerkt!”

“Mooi dat deze expeditie mede mogelijk wordt gemaakt vanuit de samenwerking met Dikgroen”.

Natuurprojecten de Grutto

Onze vereniging Natuur- en vogelwerkgroep “De Grutto” vierde dit jaar haar 40-jarig jubileum. Aanvankelijk richtte onze vereniging zich hoofdzakelijk op weidevogelbescherming en de bescherming van erf/akkervogels. In de loop der jaren is het steeds meer een speerpunt van onze vereniging geworden om jeugd met de natuur in aanraking te brengen.  Immers met de jeugd heeft ook onze natuur toekomst.

Dat doen we o.a. door het aanbieden en begeleiden van tal van educatieve natuurprojecten aan 22 basisscholen en aan twee jeugd natuurgroepen. Projecten zijn: “vlinder en de bij”, bomen planten, boswandelingen, nestkasten timmeren en ophangen, wintervoedering, insecten hotels bouwen, determineren insecten, waterbeestjes, etc.

Mede door uitbreiding van de activiteiten ontbreekt het ons aan voldoende lesmateriaal om onze projecten goed te kunnen uitvoeren. In onze aanvraag hebben wij financiële ondersteuning gevraagd voor de aanschaf van enkele leskisten en ander hulpmateriaal.

Wij willen DikGroen hartelijk danken voor de financiële ondersteuning van onze natuurprojecten voor de jeugd.

Nationale Boomfeestdag

Onze Stichting Nationale Boomfeestdag organiseert  vieringen van Boomfeestdagen en plantdagen van de Geboortebomen. We gebruiken scheppen om dit samen met kinderen te planten. De afgelopen periode hebben al ruim 300 kinderen meegewerkt.

Tijdens de laatste Nationale Viering viering ontvingen we 150 kinderen van groep 6 uit/in gemeente Amstelveen. Na een feestelijke opening volgden zij twee workshops over bos/natuur. Na de workshops gingen de kinderen aan de slag met het planten van de bomen. Dit was het hoogtepunt van de ochtend!

Het planten van de bomen is altijd een onvergetelijke ervaring. Met dank aan Dikgroen hebben we de scheppen kunnen aanschaffen. De komende maanden (en jaren) zullen de scheppen nog veel vaker worden gebruikt door veel meer kinderen.

Op natuursafari met Jos Tipker

In Ten Boer organiseerde Jos Tipker samen met het welzijnswerk van WIJ een excursie voor de jeugd.

Met behulp van Kim Aarts waren er veel kinderen bij die met een stadpas (voor minima) konden deelnemen.

Het leek te gaan regenen, maar desondanks gingen we met een club gemotiveerde kids op pad. Eenmaal onderweg brak de zon door en werd het zo waar haast warm.

We vonden libellelarven en zoetwaterpissebedden in de sloot en met bij het zoeken met de loeppotjes zagen we naast een kikker en diverse mooie paddenstoelen ook eitjes van een worm en een hele grote duizendpoot. We sloten af met een quiz!

Hup naar buiten!

In de regio Noordoost Friesland hebben de Freonen fan (Vrienden van) de Klyster in 2023 alle basisschool leerkrachten opgeroepen om 10 minuutjes met de kinderen “Hup naar buiten” te gaan om de natuur rond school te ontdekken. Het advies is gegeven om dit bij voorkeur dagelijks te doen, anders wekelijks of  minimaal maandelijks.
Om de leerkrachten tools te geven voor de buitenmomenten, hebben we, passend bij het seizoen,  doe- en weetjeskaarten uitgereikt. Hiermee kunnen de kinderen naar buiten om te leren over de natuur in de buurt. De leerkrachten kunnen zodoende ervaren dat het vrij eenvoudig is om een buitenmoment te plannen met simpele hulpmiddelen.

Natuurgids en schilderes Mirja Brandorff heeft in opdracht van De Klyster 12 doekaarten met bijbehorende weetjeskaarten gemaakt. Leerkrachten van maar liefst 47 basisscholen ontvingen deze kaarten als bijlage bij de maandelijkse nieuwsbrief. Onderwerpen: de huismus, pissenbedden, mollen, zon & wolken, boomknoppen, winter, geur, dieren in de kou, paddenstoelen, madeliefjes.

Met veel plezier hebben 47 schoolklassen meegedaan aan “Hup naar buiten”. Met eenvoudige tools hebben we hiermee een grote groep kinderen bereikt!

DikGroen heeft een meerjarige samenwerking met de Freonen fan de Klyster en heeft in 2023 de tools voor deze buitenactiviteit gesponsord.

Nachtvlinderen met kinderen

Wat weet jij eigenlijk van nachtvlinders? Of noem je ze allemaal motten? Op 15 september heeft IVN Zutphen en Nachtvlinderen Oost Nederland een leuke avond georganiseerd. Voor jong en oud was er een programma om er achter komen dat nachtvlinders betoverend mooi kunnen zijn en dat er in het donker misschien wel meer rondfladderen dan je denkt.

Omdat het vroeg donker is  in september was er een kinderprogramma georganiseerd vanaf 19.00. Met 6 vrijwilligers waren we klaar om kinderen te begeleiden over het terrein waar we diverse spellen, informatie en nachtvlinder opstellingen hadden geplaatst.

Sommige kinderen waren met vrolijke schmink getransformeerd in heuse nachtvlinders. Op diverse manieren viel er veel te leren en te ontdekken over de vlinders die wakkers worden waneer het voor kinderen bedtijd wordt.

Om meer kinderen te bereiken zullen we contact zoeken met (basis) scholen om de kennis over de bijzondere wereld van nachtvlinders bredere te verspreiden. DikGroen heeft de LED lampen gesponsord om een duurzaamheidsslag te maken in het gebruik van lampen om vlinders te bestuderen (met kinderen).

Expeditie Floris

Expeditie Floris is  een initiatief van KunstKlank Noordwijk & IVN Natuurschool
Het is een unieke kunst natuurbeleving voor kinderen en hun (groot)ouders/begeleiders: waarbij je met een eigen natuur schoolgids op expeditie gaat, het theater van de natuur beleeft en ervaart wat er zich in je achtertuin afspeelt.

Uitvoeringsdata: zondag 3 september 11.00 en 15.00 uur en woensdag 6 september 15.00 uur Locatie: KunstKlank Festivaltent en het Piet Florisdal Noordwijk

Vooral op zondagmorgen was er veel belangstelling van gezinnen met kinderen voor de Expeditie Floris. Kinderen en (groot)ouders werden verwelkomd met koffie en limonade en vermaakten zich met eekhoornschmink, eekhoorngymnastiek en bandana’s maken. In drie groepen (de dennenappels, de drijfhoutjes en de sepia’s) verkenden kinderen het bos met hun gids en ontmoetten de leefwereld van de mier, de vos en de wolf. Bij ieder dier was er een leuk en informatief verhaal met een bijpassend spel of zoekopdracht.

“Dat wist ik echt niet, vrouwtjesmieren doen alles in zo’n mierenhoop en kunnen to 50x hun eigen gewicht tillen! Waar zijn de mannetjes nog voor nodig? “

• De doelstelling is om op een laagdrempelige en ludieke wijze kennis te maken met de natuur in je achtertuin.
• Kinderen en (groot)ouders beleven zelf de natuur op een zintuigelijke manier dmv verschillende manieren: kijken met een vergrootglas, vossen voedsel voelen en geursporen ruiken zoals een wolf.
• Scholen, leerkrachten en onderwijsambtenaren zijn gericht uitgenodigd om kennis te maken met de IVN Natuurschool met als doel het onderwijs enthousiast te maken voor natuuruitjes en –lessen in je eigen omgeving. Eén onderwijskracht heeft deelgenomen van de 8 aanmeldingen. We zouden graag meer deelnames ontvangen en hebben contact gelegd met de andere scholen en ambtenaren via de IVN Natuurschool. Alle scholen in de omgeving Noordwijk hebben flyers en posters ontvangen en een mail van de IVN Natuurschool.
• DikGroen heeft een bijdrage geleverd om kinderen, die normaliter vanwege allerlei redenen deze initiatieven niet bezoeken, de kans te geven deel te nemen aan de Expeditie Floris.

 

Zeearend en vogels in Lauwersmeer

Onze IVN Natuurschool  in het gebied van Park Lauwersmeer heeft in 2023 een nieuwe programma opgezet over de zeearend en de vogels in het gebied.

De kinderen ontdekken de vogels die in het Nationaal Park Lauwersmeer leven en gaan op zoek naar de zeearend. Het programma wordt afgesloten met het bouwen van een levensgroot zeearend nest.

Met dank aan Dikgroen hebben we dit nieuwe programma kunnen opzetten,. We hebben bijvoorbeeld banners laten  maken zodat de kinderen zich kunnen verplaatsen in de zeearend. Het is hiermee meteen duidelijk hoe groot de zee arend is !

We hebben het programma meegenomen in de algemene communicatie voor de Natuurschool.