Weekendschool op boerderij Bodemzicht

Afgelopen juli 2023 hebben stichting en boerderij Bodemzicht, Stichting Platform DIS en de Stichting IMC Weekendschool wederom de handen ineengeslagen. Meer dan 30 kinderen van de Weekendschool in Nijmegen bezochten de regeneratieve Boerderij Bodemzicht en leerden alles over de relatie tussen mensen, niet menselijke organismen en de bodem.

Samen met beeldend kunstenaars, wetenschappers, boeren en onderwijzers ontdekten de kinderen dat overal leven opduikt en wat de waarde van dat leven is. Dit was heel divers. We leerden o.a. over het eten van bloemen, ontmoetten  de kip en observeerden de rijkdom van leven in de bodem.

De dag had een veelzijdig programma waarin ontmoeten en ervaren van leven centraal stond in de breedste zin van het woord. We zagen vogels, vlinders, kevers, wormen en talloze andere levende wezens op boerderij Bodemzicht. Verder verkenden we met de boer de waarde van al het leven op de boerderij. Hierdoor konden we die waarde persoonlijk voelen. (leerdoel: bewustzijn van en respect en empathie voor alle levende organismen, waaronder de medemens). Sociale druk binnen een peergroep werd verminderd door het aandachtige tekenen van bodemleven in een graspol uit het veld van de boerderij (leerdoel: verbinding, creatieve vrijheid, focus en observatie).

De activiteiten zijn ontwikkeld vanuit de samenwerking met kunstenaars, educatoren,  boeren en een wetenschapper.  Het gaf nieuwe inzichten en activiteiten die verbeelden en uitdaagden.

De groep kinderen werd opgesplitst in kleine deelgroepjes, waardoor er voldoende aandacht was per leerling met focus op de activiteit.

Deelnemende partijen:  Kunstenaar: Sanne Vaassen. Boeren boerderij Bodemzicht, Kruisbestuivers. Educatoren: docenten van de Weekendschool: Wouter Engelbart. Wetenschapper: Rosa Boone. Stichting Dikgroen: sponsoring.

Sharing Nature door Walk in Beauty

Sharing Nature® is een verzamelnaam voor een serie dynamische en ervaringsgerichte spelvormen met natuurbewustzijn als hoogste doel. Het is ontwikkeld door natuurpedagoog Joseph Cornell. Hij ontwikkelde de flow-learning methode; hoe je door spel, vreugde en sereniteit de verbinding met de natuurlijke wereld kunt ervaren, zie www.sharingnature.nl.

De aftrap van de Sharing Nature groepsactiviteiten was op 21 juni. We hebben zitmatten ingezet om de  komende jaren  te gebruiken tijdens het zomerkamp van de Vrije School de Stroeten op Camping Buitenland in Drenthe.

Met behulp van de subsidie van DikGroen hebben we lichtgewicht zitmatten aan kunnen schaffen. We hebben gekozen voor De Merino Sit Pad met bijbehorende rugzakken. Dit zijn duurzame geproduceerde, isolerende zitmatten van Woolpower.

We gebruiken de zitmatten voor de meditatievere oefeningen met de kinderen in de natuur. Het is fijn om droog op de grond te kunnen zitten.  Daarnaast gebruiken we de matjes ook als ondergrond voor het buiten tekenen, om het kampvuur mee aan te wapperen, als zonneschermpje, om vliegen weg te jagen, enz… 🙂 Multifunctioneel!

Last but not least worden de matjes ook al wekelijks gebruikt voor Sharing Nature en bushcraft activiteiten op de Zijnplek in Katlijk.

Alles heeft het doel om ‘directe natuurervaringen’ aan kinderen en families aan te bieden. We wandelen, rennen, staan stil, observeren en ontdekken.

Het wandelen helpt het denken tot rust te brengen en het hart af te stemmen op de schoonheid van de natuur. Door heel aandachtig te kijken, te luisteren, te voelen en te proeven willen we de overvloed van de natuur ervaren.

Voel je verbonden met elkaar door aandacht, creativiteit en het delen van je ervaringen. Een avontuur voor alle zintuigen!

Dit is het doel van WALK IN BEAUTY waarin de relatie mens-natuur centraal staat. Mensen die zich verbonden weten met de aarde, voelen zich gedragen en zullen ook zorg willen dragen voor de natuur. May we all walk in beauty!

 

Dierenweide Maartensdijk

De dierenweide is in Maartensdijk een begrip met veel jeugdige bezoekers enfunctioneert met behulp van veel vrijwillers, We zien een uitbreiding van het aantal (jonge!) vrijwilligers! Dat is positief.

We hebben ons niet uit het veld laten slaan door de omstandigheden dit jaar met Corona en vogelgriep, maar zijn volop doorgegaan met onze plannen om de dierenweide uit te breiden. De uitbreiding van de weide met het grasveld voor de weide wordt door iedereen met gejuich ontvangen!!

We hebben veel nieuwe insecten vriendelijke planten en struiken rondom de weide aangepoot.

Met dank aan DikGroen hebben we  tientallen vogelhuisjes, egelhuizen, vleermuis kasten, huisjes voor lieveheersbeestjes en insectenhuizen op de weide en in de  bomen rondom de weide kunnen plaatsen.

We zijn met onze renovatie toekomstbestendig en klaar om nog meer kinderen te ontvangen en beter ingesteld om samenwerkingen aan te gaan zoals we nu al vergevorderde gesprekken hebben met de scholengemeenschap in de buurt,

 

 

Met Bartje Struun volop natuur beleven

In 2021 heb ik weer mooie activiteiten mogen organiseren voor kinderen uit stad en dorp.

Wat is er beter om kinderen vanuit binnen naar buiten in de natuur te krijgen. Zeker in dit corona jaar is dit een waardevolle bijdrage.

Tijdens de nacht van de nacht in het Zuiderpark met maar liefst 100 deelnemers hebben we indrukken opgedaan van uilen, geluiden, het donker, nachtdieren, vleermuizen, het schimmenspel, verhalen en de griezelige overtocht over het water op een vlot.

In het park Dwingeland zijn er door tientallen kinderen uit de buurt mooie wilgentunnels gemaakt. Het spelen, rennen en bouwen is echt genieten.

De natuurles ‘sporen zoeken’  voor 20 kinderen uit Oostwold  is vooral buiten. Zo dichtbij dinosaurus achtige ervaringen op doen is een ware belevenis.

Een belangrijke mijlpaal dit jaar was het opleiden van maar liefst 11 nieuwe jeugdbegeleiders van IVN. Dit is een mooi vliegwiel om hiermee nog meer kinderen de natuur in te krijgen.

Vanuit de langer durende samenwerking met Dikgroen zullen in 2022 weer nieuwe projecten volgen!

 

Van nature klikt het!

Stichting DikGroen heeft dezelfde doelstelling als wij; meer kinderen de natuur in. Zo’n donker groene partner past helemaal bij ons.

We mochten zelf op zoek naar een groep kinderen en dat werd natuurlijk Actief Putten. Daar werken we al jaren mee samen en ook zij willen meer kinderen naar buiten stimuleren om de natuur te ontdekken en vooral meer te bewegen. Dus samen met ons was dit een super trio!

Op twee woensdag middagen, 3 en 17 november kwamen maar liefst vijftig(!) kinderen naar Scoutingscentrum Kon-Tiki in Garderen. Ook alweer zo’n fijne partner die ons deze locatie ter beschikking stelt. Midden in het bos tussen Garderen en Putten ligt een mooi natuurgebied, landgoed Schovenhorst. En daar genoten we met z’n allen van de herfst.

Op de kidsklix website zie je een collage van de mooiste foto’s van die twee middagen. Let wel; gemaakt dus door kinderen van rond de 10 jaar oud. Altijd weer heel verrassend wat ze zien en wat ze ervan maken met een eenvoudige compact camera die ze van ons te leen krijgen.!

Natuurfeestje Tongelaar

De eerste zondag van de herfstvakantie hebben we een natuurfeest voor kinderen georganiseerd vol educatieve activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Dankzij de hulp van 50 vrijwilligers konden kinderen zich de hele dag vermaken in de boomgaard van Kasteel Tongelaar op het gelijknamige landgoed in Mill (N.Br.)
Er was o.a. een kinderuniversiteit met uilenprofessor, je kon pompoenslijm maken, oorwurmhotels, zaadbommen, wilgenvlechten, boomklimmen, zelf vuur maken, op paddenstoelenbingo of herfststruintocht met de boswachter.

Voor de grote kinderen was er de foto-app wandeling ObsIdentify (diertjes en plantjes herkennen met je smartphone).

Zo’n kleine 300 kinderen bezochten het Natuurfeest en die waren allemaal super enthousiast! Het was de eerste keer dat we dit organiseerden maar zeker voor herhaling vatbaar.

Dankzij DikGroen konden we 50 tickets weggeven aan gezinnen die het minder breed hebben. Daarvan zijn uiteindelijk 20 kinderen ook daadwerkelijk gekomen, voornamelijk vanuit Sociom (vluchtelingenopvang).
Dankjewel voor jullie hulp en geniet mee met de foto’s!

Bramen festival in Friesland

In Friesland organiseren ze elk jaar het bramen (Brommels) festival. Op diverse locaties worden dan natuuractiviteiten georganiseerd.

Vanuit Kidzklix gaven we een workshop in Noardburgum in de schitterende tuin van De Baanderij. Zoveel biodiversiteit op één vierkante kilometer vind je nergens.

Diverse kinderen van diverse leeftijden hadden zich ingeschreven. Het was weer eens oud Hollands miezerig weer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Uit alle prachtige gemaakte foto’s zijn gezamenlijk de drie winnaars gekozen.

Toffe peren club -waar groeit ons eten?-

Met 28 kinderen kwam TOS uit Rotterdam Schiehaven met 8 begeleiders  met een touringcar aan op de Peerdegaerdt. Leeftijd: 4 tm 13 jaar. Wat een enthousiasme, voordat ze aan de workshops begonnen waren. Iedereen heeft de eigen peer met een wens in de boom gehangen. Ze hadden vooraf een blanco peer toegestuurd gekregen en erna zijn ze aan de slag gegaan in 8 groepjes.

Het thema wat voor TOS centraal moest staan was: Waar en hoe groeit en bloeit ons eten ? De kinderen gingen aan de slag met appels rapen in de boomgaard, op zoek gegaan naar de 2 hele grote bomen vol met  pruimen,, die ook gelukkig gelijk geproefd konden worden.

Ook Agaath, de moestuinvrouw kreeg elke groep op bezoek voor een workshop van 25 minuten en de kinderen kwamen vol trots met zelf gerooide aardappelen terug en natuurlijk met colakruid.

Ook de speurtocht werd door iedereen met enthousiasme gelopen en  de vragen werden fanatiek beantwoord.

Wat opviel was en de oprechte geïnteresseerdheid van de kinderen , zowel  groot als klein, de verwondering van een ieder, de blijheid toen ze de paarden konden aaien en de vele vragen die ze stelden. Wat een enorm gezellige, geslaagde middag is dit geweest.

 

Uit de schulp door Kiemkracht

We hebben een mooi traject kunnen doen voor twee kinderen. Elke dinsdag zijn deze kinderen met een groepje uit de klas naar buiten gegaan voor een activiteit of onderzoek. Vervolgens gingen de kinderen aan de hele klas vertellen over de buiten activiteit met behulp van foto’s, vondsten en gebruikte attributen.

Iedere dinsdag waren er leuke onderwerpen, zoals: beestjes vangen, stenen en zand, bijenhotel, bladeren schilderen, uilenballen, muizen. “Beestjes vangen” is klassikaal afgesloten, als favoriet gekozen door de twee kinderen.

Het is prachtig om te zien hoe de kinderen opbloeiden. Een ervan ging er echt helemaal in op en had er altijd zijn in. Vaak stilletjes in de klas, maar op de dinsdagmiddag altijd klaar om mee te gaan: “ik mag weer naar buiten”

Vanuit de leerkracht is het een hele positieve ervaring geweest om een klein groepje kinderen zoveel aandacht te kunnen geven. Vooral omdat je merkt dat het de kinderen zo goed doet en ze het echt leuk vinden.

“Kinderen die een warm bad nodig hebben komen met Kiemkracht uit hun schulp. Ze komen meer in hun eigen kracht, krijgen meer zelfvertrouwen. , ‘Ik ben er”, zegt een van deelnemende kinderen.  Ze stelt duidelijke vragen en is opgebloeid. Het buitenzijn, de kracht van de natuur is heel groot. Er is echte beleving, er gebeurt veel. Kinderen die moeite hebben met leren en gedrag, stralen bij buitenactiviteiten. Dit hebben we terug gezien bij deze kinderen!

Wanneer het mogelijk is om een nieuwe serie te doen met andere kinderen, zal er zeker weer animo zijn. Vooral ook omdat andere ouders nu ook gezien hebben hoe fijn de kinderen het ervaren.

In de wilde kruidentuin DePastorie

In de Wilde Kruidentuin DePastorie bruist het van leven. Hier werken mens en niet-mens samen.  In deze groene en bloeiende oase achter de historische Pastorie in Diemen en ontdek je van alles over het bodemleven, de wondere wereld van insecten en de bijzondere eigenschappen van wilde planten en kruiden.

Op 3 zaterdagen in juni en juli werden in DePastorie in Diemen creatieve workshops georganiseerd, bedoeld om kinderen te inspireren door het bodemleven, biodiversiteit, insecten en de eigenschappen van inheemse planten. De workshops volgden op een gezamenlijke zaaidag in het voorjaar en droegen de titel ‘In de Wilde Kruidentuin DePastorie”.
55 kinderen in de leeftijdscategorie 8 – 11 jaar namen deel. De workshops waren drie keer uitverkocht.

Workshop #1 Insecten ontdekken
Zaterdag 19 juni 2021, 14.00 – 16.00 uur
Als we willen dat wilde planten en insecten zich welkom voelen moeten we eerst kennis met ze maken. Aan de hand van verschillende opdrachten ontdek je wat er groeit en krioelt. In het recycle-atelier ga je vervolgens aan de slag met het verbeelden van de wonderlijke wezens die je tegenkwam en de wereld waarin ze graag leven.

Workshop #2 Zadenpost
Zaterdag 26 juni 2021, 14.00 – 16.00 uur
Zaden hebben allerlei trucjes om zich te verspreiden. Ze vliegen mee in de wind, plakken aan de vacht van een dier, worden opgegeten en weer uitgepoept. Wij gaan ze een handje helpen. Tijdens deze workshops ga je zelf papier maken met daarin verschillende zaden. Stuur je zelfgemaakte kaart naar iemand toe of stop m thuis in de grond!

Workshop #3 De magie van zelf verf maken
Zondag 3 juli 2021, 14.00 – 16.00 uur
Wilde kruiden hebben veel verschillende eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat pigmenten van sommige verfstoffen gewoon te vinden zijn in de natuur? In deze workshop ga je experimenteren met zelf verf maken van zaden, wortels en bloemen. Met de verf maak je je eigen creaties die vervolgens worden geëxposeerd in DePastorie.

De workshops zijn bedacht en ontwikkeld door kunstenaar en educator Maaike Uitenbroek. In 2008 richtte zij Uiten Creatieve Educatie op waarmee zij sociaal-maatschappelijke en creatieve projecten realiseert voor basis en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en kinderopvang. De workshop op 19 juni werd begeleidt door natuureducator Esther Dijkstra. Bij de workshop op 26 juni verzorgde Cathy Wiersema, natuurgids en actief lid van IVN Diemen een introductie.