Sportieve wildplukwandeling

Een groep enthousiaste jongeren liet zich tijdens de sportieve wildplukwandeling rondom de locatie Bosberaad in Berlicum verwonderen over de hoeveelheid  verschillende inheemse planten.

Mooie of eetbare planten werden geplukt en op het ‘natuurschilderijtje’ opgeplakt. Vooral de zoete bloemen van de Zwarte Vlier en de besjes van de (niet inheemse) Amerikaans krentenboom vielen  in de smaak. Zuring en Weegbree vonden de meesten juist erg vies smaken.

Af en toe over een boomstam lopen of springen over bosjes, zorgde voor interactie en verbinding tussen de groep.

De Hondsdrafblaadjes waren lekker pittig en smaakte een beetje  naar knoflook. Ze zijn met mate te gebruiken als ingredient,  omdat  te veel ongezond is.  Sowieso is verteld dat je nooit meer dan 30% van een plantensoort mag wegplukken. Zodoende blijft er nog voldoende over voor de insecten en de natuur.

Het is opletten bij de Boterbloemen die de locatie van Bosberaad zonnig geel versieren. Ze zijn zijn giftig en dat geldt ook voor diverse Schermbloemigen.

De jongeren vonden ook de bijzondere verhalen  interessant over bijvoorbeeld Romeinse soldaten die Weegbree bladeren in hun schoenen legden. Hiermee verzachtten ze hun vermoeide voeten.  Het “smiley gezichtje” op de takken van de walnoot vond iedereen heel grappig.. Zo ontdekten de jongeren dat er in de natuur van alles te ontdekken valt, waar je normaal zo aan voorbij loopt.

Naast een leerzame wandeling vol momenten van beweging, verwondering en natuurbeleving, was het ook reuze gezellig! Er is  plantenkennis  gedeeld en gesproken over de mentale gezondheid van de natuur. Telefoonnummers zijn uitgewisseld en de jongeren hebben er zin in om vaker dit soort plantenwandelingen samen te gaan doen!

Weidevogels rondom Ferwert

Meer dan 80 kinderen kwamen met hun ouders naar Ferwert (Friesland) om nesten van weidevogels te zoeken, vogelhokjes te timmeren, polsstok te springen, visjes te vangen en roofvogels te bekijken. Het was echt een geslaagde dag!

De bedoeling is om met deze middag veel kinderen enthousiast te maken  voor de natuur, de vogels en het werk van de Fûgelwacht (Vogelwacht)! Op onze Facebook en Insta staat ook nog een mooi filmpje van deze dag.

Dank DikGroen voor de sponsoring zodat we deze dag breed toegankelijk konden maken voor veel jeugdige bezoekers.

Bijen op natuurboerderij de Knoop

Op donderdagochtend 3 april brachten twee groepen van basisschool DoetinTaal en EKC Bloei een bezoek aan Natuurboerderij De Groene Knoop in natuurpark Overstegen in Doetinchem voor een leerzame bijenles.

De activiteit werd verzorgd door twee imkers van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Doetinchem, met ondersteuning van enthousiaste vrijwilligers van de natuurboerderij. De imkers maakten gebruik van prachtig visueel materiaal om hun verhaal te ondersteunen. Kinderen konden verschillende soorten ‘opgezette’ bijen bekijken en honing proeven. Ze hebben gezien hoe de binnenkant van een bijenkast eruit ziet. Ook konden ze zich verkleden als imker en de kinderen kregen de kans om een kijkje te nemen in de bijenstal.

Hun enthousiasme en nieuwsgierigheid zorgden voor een inspirerende sfeer en we hebben genoten van hun betrokkenheid. Het was een zeer geslaagde ochtend! Deze ochtend krijgt een vervolg op woensdag 16 april. We ontvangen dan opnieuw twee groepen, dit keer van basisschool Het Noorderlicht en OBS Hagen.  We hopen op mooi weer en net zo enthousiaste kinderen, zodat ook deze ochtend een groot succes wordt.

Educatieteam natuurboerderij De Groene Knoop

Dank DikGroen voor de sponsoring van dit project. De aangeschafte aanschafte leskisten en materialen, willen we graag  vaker inzetten voor excursies/educatie voor schoolkinderen.

 

Jeugdgroep De Fladderaars

IVN Alphen aan den Rijn maakt zich op voor de winter met jeugdgroep de Fladderaars. Het helpen van vogels staat in de maand december centraal. Daarom maakten de Fladderaars een vogelhuisjes en er is gewerkt aan een kerststukje met een kerstster van vet en vogelvoer. Iedereen is druk aan de slag gegaan met prachtige resultaten.

Welke vogels zijn blij met het vogelvoer en wie willen de vogelhuisjes  betrekken? Dit werd duidelijk in de uitleg over de verschillende vogels in Nederland. Het ging over trekvogels, standvogels (vogels die ’s winters in Nederland blijven) en deeltrekkers.

De trekvogels eten vooral insecten. In de winter kunnen ze dan weinig voedsel vinden in Nederland en kunnen het koude weer minder goed aan, zoals bijvoorbeeld de nachtegaal, tjiftjaf en boerenzwaluw. Ze trekken naar warmere oorden en vliegen vaak enorme afstanden.

Standvogels kunnen in de winter nog voldoende voedsel vinden. De merel, huismus, koolmees en ekster zie je dus gewoon nog in de tuin ’s winters. Toch is het ook voor hen moeilijker om voedsel te vinden zij kunnen het extra voer goed gebruiken.

De deeltrekkers is een groep waarvan een deel wegtrekt (meestal vrouwtjes en en jongen) en een deel blijft. Het bekendste voorbeeld is het roodborstje.

Dank aan Gerda Bonninga voor het kerstgroen en Dikgroen voor de materialen voor het vogelhuisje. Het hout is betrokken bij Het Behout (https://www.hetbehout.nl/), waar gebruikt hout een tweede leven krijgt.

Bollen in de Biologische Proeftuin

Op een zonnige december zondag kwamen we met een fijne groep mensen bij elkaar in de Proeftuin Olmenhort in Vijfhuizen om hier werk van te maken. We hebben veel biologische bollen en planten uitgeplant. Zodoende zullen er in het  voorjaar weken lang bloemen opkomen. Hiermee hebben belangrijke insecten  een goede start.

Dit is een goed uitgangspunt voor onze activiteiten met kinderen en jeugd uit de omgeving. Bovendien zal de Proeftuin er en stuk kleuriger uitzien.

Met de natuur als inspiratiebron zullen we in 2025 gaan experimenteren en samenwerken. De groene natuurplekken worden gebruikt als verbinding van natuur naar kunst en cultuur, groene festivals, nachtwandelingen, maakplaatsen voor jongeren en groene activiteiten.

Met dank aan Mariken van @project_beeheroes , Rogier van @groenkapitaal , Paul en Jantine van @genieloodsaalsmeerderbrug , Martijn, Tom, Marieke, Marike en Jara van @oogappel.g en @atelier_marike en aan de zon die ons tussen alle grijze dagen door kwam ondersteunen.

Veel dank aan het @dikgroen_stichting DikGroen die ons gesteund heeft  in de start van onze activiteiten.

Natuurweekend Let’s Gogh green – IVN Brabant

Met ruim 10 jongeren een weekend op stap! We begonnen het natuurweekend met een excursie in Riel om iedereen kennis te laten maken met de Brabantse natuur. De vrijwilliger van de slagwerkgroep op de Regte heide leidde ons door het afwisselende landschap van beekdalen, heidevelden en bossen. We hebben geleerd over het ontstaan van het natuurgebied, de klimaatverandering, recreatiedruk en invasieve exoten en hoe Brabants Landschap het gebied beheerd en onderhoudt.

Daarna was het tijd om creatief aan de slag te gaan. We hebben “kunstwerken” gemaakt met inkt van plantenmateriaal op papier.  De vrijwilligers van het textielmuseum in Tilburg hebben ons laten zien dat je inkt kan maken van planten uit je directe omgeving.

De documentaire “Groenkijkers”, die we ’s avonds samen hebben gekeken, gaf  inspiratie om op je eigen manier iets terug te geven aan de natuur. Vervolgens hebben we geprobeerd om dit concreet te vertalen in je eigen inzet voor de natuur en vrijwilligerswerk.

Op zondag zijn we  mee geweest met een herder op de Regte heide. De herder vertelde over zijn werk en het was heel bijzonder om de dynamiek tussen de schapen, honden en herder te zien. Het gaf ons een goed beeld van het heidebeheer op de Regte heide.

Het werd tijd om onze woorden – iets terug geven aan de natuur- om te zetten in daden. We hebben de woekerende exotische Japanse Duizendknoop verwijderd om de oorspronkelijke vegetatie meer ruimte te geven.

We kijken terug op een gaaf weekend waar tijd was voor leren, verwonderen en onze eigen rol in de natuur. Vooral hebben we genoten om  lekker creatief én actief bezig te zijn in en met de natuur.

Waddenexcursie met Junior Rangers en Ranger Kids

Zaterdag 1 juni zijn we ’s ochtends bijtijds met 14 Junior Rangers (12-18 jaar) van het Drents-Friesche Wold en drie begeleiders naar Moddergat aan de waddenkust afgereisd. Daarnaast zijn ook 8 Ranger Kids (6-12 jaar) uit het Drents-Friesche Wold met ons meegekomen. Sinds een klein jaar hebben we  namelijk naast de Junior Rangers ook een Ranger Kids-groep opgericht. De Kids groep heeft iedere maand hun eigen programma  op een zaterdagochtend met eigen begeleiders en af en toe gaan de twee groepen  samen op pad. Dit is leerzaam voor beide groepen en dat hebben we ook weer gemerkt tijdens de wadden excursie.
Bij Moddergat stonden  twee excursie leiders van de Waddenvereniging voor ons klaar. Iedere groep kreeg hun eigen excursie. Het was bijzonder om een heel ander gebied dan bos, hei en stuifzanden te verkennen.  Wat een vragen kunnen zowel de junior rangers als de jonkies  stellen. We hebben genoten met z’n allen!

 

Struintocht langs de Waal – Rivier actief

Met Rivier Actief hebben we met twee groepen 8 van basisschool ‘de Hertog’ (Tiel) struinden we door Wetland Passewaaij (Tiel), langs de nevengeul en over de Waalstranden. “We hebben de ruimte!” riep één van de leerlingen, toen we het gebied in gingen.
We vonden sporen van bevers en deden stenenonderzoek. Met alle zintuigen hebben we het rivierenlandschap beleefd!

Escape the Classroom

Op de Sallandse Heuvelrug vond op tweede Paasdag 2024 de aftrap plaats van  het boerderij/natuureducatie seizoen. Dit was een goede gelegenheid om de leskisten bordjes te onthullen die deels gefinancierd zijn door DikGroen .

De leskisten bordjes gaan over “Bomen en Struiken in het bos”, “Nacht- en Dagdieren”, “de Haas en het Konijn”. De vormgeving hebben wij, als creatieve educatie-boerinnen, zelf gedaan.

Een aantal leerlingen van het CSG Reggesteyn in Rijssen hebben drie vleermuiskasten gemaakt. We hebben deze kasten ook voorzien van een passend leskist informatiebordje. Door deze samenwerking hebben we een mooie aanvulling op ons educatieprogramma. Prachtig dat dit door jongeren voor jongeren is gedaan.

Dikgroen is als sponsor zichtbaar op de educatiebordjes.

De leskisten zullen de komende jaren worden gebruikt voor “Escape the Classroom” (groep 3 en 4) en voor andere lessen op onze locaties (groep 5/6/7/8 en onderbouw VO). Hiermee bereiken we een een grote groep jongeren per seizoen.

“Escape de Classroom” is te boeken via de website van de Sallandse Heuvelrug.

 

Weekendschool op boerderij Bodemzicht

Afgelopen juli 2023 hebben stichting en boerderij Bodemzicht, Stichting Platform DIS en de Stichting IMC Weekendschool wederom de handen ineengeslagen. Meer dan 30 kinderen van de Weekendschool in Nijmegen bezochten de regeneratieve Boerderij Bodemzicht en leerden alles over de relatie tussen mensen, niet menselijke organismen en de bodem.

Samen met beeldend kunstenaars, wetenschappers, boeren en onderwijzers ontdekten de kinderen dat overal leven opduikt en wat de waarde van dat leven is. Dit was heel divers. We leerden o.a. over het eten van bloemen, ontmoetten  de kip en observeerden de rijkdom van leven in de bodem.

De dag had een veelzijdig programma waarin ontmoeten en ervaren van leven centraal stond in de breedste zin van het woord. We zagen vogels, vlinders, kevers, wormen en talloze andere levende wezens op boerderij Bodemzicht. Verder verkenden we met de boer de waarde van al het leven op de boerderij. Hierdoor konden we die waarde persoonlijk voelen. (leerdoel: bewustzijn van en respect en empathie voor alle levende organismen, waaronder de medemens). Sociale druk binnen een peergroep werd verminderd door het aandachtige tekenen van bodemleven in een graspol uit het veld van de boerderij (leerdoel: verbinding, creatieve vrijheid, focus en observatie).

De activiteiten zijn ontwikkeld vanuit de samenwerking met kunstenaars, educatoren,  boeren en een wetenschapper.  Het gaf nieuwe inzichten en activiteiten die verbeelden en uitdaagden.

De groep kinderen werd opgesplitst in kleine deelgroepjes, waardoor er voldoende aandacht was per leerling met focus op de activiteit.

Deelnemende partijen:  Kunstenaar: Sanne Vaassen. Boeren boerderij Bodemzicht, Kruisbestuivers. Educatoren: docenten van de Weekendschool: Wouter Engelbart. Wetenschapper: Rosa Boone. Stichting Dikgroen: sponsoring.