Natuurfeestje Tongelaar

De eerste zondag van de herfstvakantie hebben we een natuurfeest voor kinderen georganiseerd vol educatieve activiteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Dankzij de hulp van 50 vrijwilligers konden kinderen zich de hele dag vermaken in de boomgaard van Kasteel Tongelaar op het gelijknamige landgoed in Mill (N.Br.)
Er was o.a. een kinderuniversiteit met uilenprofessor, je kon pompoenslijm maken, oorwurmhotels, zaadbommen, wilgenvlechten, boomklimmen, zelf vuur maken, op paddenstoelenbingo of herfststruintocht met de boswachter.

Voor de grote kinderen was er de foto-app wandeling ObsIdentify (diertjes en plantjes herkennen met je smartphone).

Zo’n kleine 300 kinderen bezochten het Natuurfeest en die waren allemaal super enthousiast! Het was de eerste keer dat we dit organiseerden maar zeker voor herhaling vatbaar.

Dankzij DikGroen konden we 50 tickets weggeven aan gezinnen die het minder breed hebben. Daarvan zijn uiteindelijk 20 kinderen ook daadwerkelijk gekomen, voornamelijk vanuit Sociom (vluchtelingenopvang).
Dankjewel voor jullie hulp en geniet mee met de foto’s!

Bramen festival in Friesland

In Friesland organiseren ze elk jaar het bramen (Brommels) festival. Op diverse locaties worden dan natuuractiviteiten georganiseerd.

Vanuit Kidzklix gaven we een workshop in Noardburgum in de schitterende tuin van De Baanderij. Zoveel biodiversiteit op één vierkante kilometer vind je nergens.

Diverse kinderen van diverse leeftijden hadden zich ingeschreven. Het was weer eens oud Hollands miezerig weer, maar dat mocht de pret niet drukken.

Uit alle prachtige gemaakte foto’s zijn gezamenlijk de drie winnaars gekozen.

Toffe peren club -waar groeit ons eten?-

Met 28 kinderen kwam TOS uit Rotterdam Schiehaven met 8 begeleiders  met een touringcar aan op de Peerdegaerdt. Leeftijd: 4 tm 13 jaar. Wat een enthousiasme, voordat ze aan de workshops begonnen waren. Iedereen heeft de eigen peer met een wens in de boom gehangen. Ze hadden vooraf een blanco peer toegestuurd gekregen en erna zijn ze aan de slag gegaan in 8 groepjes.

Het thema wat voor TOS centraal moest staan was: Waar en hoe groeit en bloeit ons eten ? De kinderen gingen aan de slag met appels rapen in de boomgaard, op zoek gegaan naar de 2 hele grote bomen vol met  pruimen,, die ook gelukkig gelijk geproefd konden worden.

Ook Agaath, de moestuinvrouw kreeg elke groep op bezoek voor een workshop van 25 minuten en de kinderen kwamen vol trots met zelf gerooide aardappelen terug en natuurlijk met colakruid.

Ook de speurtocht werd door iedereen met enthousiasme gelopen en  de vragen werden fanatiek beantwoord.

Wat opviel was en de oprechte geïnteresseerdheid van de kinderen , zowel  groot als klein, de verwondering van een ieder, de blijheid toen ze de paarden konden aaien en de vele vragen die ze stelden. Wat een enorm gezellige, geslaagde middag is dit geweest.

 

Uit de schulp door Kiemkracht

We hebben een mooi traject kunnen doen voor twee kinderen. Elke dinsdag zijn deze kinderen met een groepje uit de klas naar buiten gegaan voor een activiteit of onderzoek. Vervolgens gingen de kinderen aan de hele klas vertellen over de buiten activiteit met behulp van foto’s, vondsten en gebruikte attributen.

Iedere dinsdag waren er leuke onderwerpen, zoals: beestjes vangen, stenen en zand, bijenhotel, bladeren schilderen, uilenballen, muizen. “Beestjes vangen” is klassikaal afgesloten, als favoriet gekozen door de twee kinderen.

Het is prachtig om te zien hoe de kinderen opbloeiden. Een ervan ging er echt helemaal in op en had er altijd zijn in. Vaak stilletjes in de klas, maar op de dinsdagmiddag altijd klaar om mee te gaan: “ik mag weer naar buiten”

Vanuit de leerkracht is het een hele positieve ervaring geweest om een klein groepje kinderen zoveel aandacht te kunnen geven. Vooral omdat je merkt dat het de kinderen zo goed doet en ze het echt leuk vinden.

“Kinderen die een warm bad nodig hebben komen met Kiemkracht uit hun schulp. Ze komen meer in hun eigen kracht, krijgen meer zelfvertrouwen. , ‘Ik ben er”, zegt een van deelnemende kinderen.  Ze stelt duidelijke vragen en is opgebloeid. Het buitenzijn, de kracht van de natuur is heel groot. Er is echte beleving, er gebeurt veel. Kinderen die moeite hebben met leren en gedrag, stralen bij buitenactiviteiten. Dit hebben we terug gezien bij deze kinderen!

Wanneer het mogelijk is om een nieuwe serie te doen met andere kinderen, zal er zeker weer animo zijn. Vooral ook omdat andere ouders nu ook gezien hebben hoe fijn de kinderen het ervaren.

In de wilde kruidentuin DePastorie

In de Wilde Kruidentuin DePastorie bruist het van leven. Hier werken mens en niet-mens samen.  In deze groene en bloeiende oase achter de historische Pastorie in Diemen en ontdek je van alles over het bodemleven, de wondere wereld van insecten en de bijzondere eigenschappen van wilde planten en kruiden.

Op 3 zaterdagen in juni en juli werden in DePastorie in Diemen creatieve workshops georganiseerd, bedoeld om kinderen te inspireren door het bodemleven, biodiversiteit, insecten en de eigenschappen van inheemse planten. De workshops volgden op een gezamenlijke zaaidag in het voorjaar en droegen de titel ‘In de Wilde Kruidentuin DePastorie”.
55 kinderen in de leeftijdscategorie 8 – 11 jaar namen deel. De workshops waren drie keer uitverkocht.

Workshop #1 Insecten ontdekken
Zaterdag 19 juni 2021, 14.00 – 16.00 uur
Als we willen dat wilde planten en insecten zich welkom voelen moeten we eerst kennis met ze maken. Aan de hand van verschillende opdrachten ontdek je wat er groeit en krioelt. In het recycle-atelier ga je vervolgens aan de slag met het verbeelden van de wonderlijke wezens die je tegenkwam en de wereld waarin ze graag leven.

Workshop #2 Zadenpost
Zaterdag 26 juni 2021, 14.00 – 16.00 uur
Zaden hebben allerlei trucjes om zich te verspreiden. Ze vliegen mee in de wind, plakken aan de vacht van een dier, worden opgegeten en weer uitgepoept. Wij gaan ze een handje helpen. Tijdens deze workshops ga je zelf papier maken met daarin verschillende zaden. Stuur je zelfgemaakte kaart naar iemand toe of stop m thuis in de grond!

Workshop #3 De magie van zelf verf maken
Zondag 3 juli 2021, 14.00 – 16.00 uur
Wilde kruiden hebben veel verschillende eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat pigmenten van sommige verfstoffen gewoon te vinden zijn in de natuur? In deze workshop ga je experimenteren met zelf verf maken van zaden, wortels en bloemen. Met de verf maak je je eigen creaties die vervolgens worden geëxposeerd in DePastorie.

De workshops zijn bedacht en ontwikkeld door kunstenaar en educator Maaike Uitenbroek. In 2008 richtte zij Uiten Creatieve Educatie op waarmee zij sociaal-maatschappelijke en creatieve projecten realiseert voor basis en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en kinderopvang. De workshop op 19 juni werd begeleidt door natuureducator Esther Dijkstra. Bij de workshop op 26 juni verzorgde Cathy Wiersema, natuurgids en actief lid van IVN Diemen een introductie.

Vogelhuisje bouwen en leren over biodiversiteit met de Bosbessenschool

In groepjes hebben de kinderen een vogelhuis-bouwpakketje getimmerd, en later in hun eigen groep op diverse momenten
geschilderd. Door hier diverse keren mee bezig te zijn, beklijft het biodiversiteitsverhaal beter. Daarnaast zijn natuurlijk doelen als samenwerken, fijne motoriek, ‘handvaardig’-heden en creativiteit naastliggende doelen.
Opvallend was dat de ‘beeldschermverslaafde’ kinderen zich moeilijk konden blijven concentreren, daarvoor hebben we de samenwerk-maatjes gewisseld met kinderen die wél veel ‘ontdekkend’ en/of buiten spelen.
Het feit dat de ouders hier ook bij werden betrokken (de huisjes werden ivm Corona deels in de tuinen van de huizen opgehangen) heeft ook een effect gehad. Volgend jaar misschien nog grootser aanpakken…en hopelijk meer klassikaal in de natuur….

 

Op ontdekkingstocht naar vleermuizen en andere struintochten…

Het Bultpark is het allermooiste park van Lelystad en waarschijnlijk ook het park met de meeste natuur. Je vindt er water en land, er zijn echte heuvels (de ‘bulten ‘vandaar dat het park, heel gewoon, Bultpark heet). Er groeien hoge én lage bomen en struiken, er is zon en schaduw…

Deze tekst is de inleiding van de folder die mede met behulp van DikGroen tot stand is gekomen. Het Bultpark heeft deze folder inmiddels meerdere malen ingezet om kinderen en volwassenen mee te nemen op ontdekkingstocht naar vleermuizen of andere struintochten die regelmatig georganiseerd worden.

Natuurexcursies langs de Waal in Tiel

Drie middagen zijn we op pad geweest met Tielse kinderen, om de wilde natuur langs de Waal te verkennen.
We hebben kennis gemaakt met de nieuwe bewoners van de uiterwaard, een kudde van negen Schotse Hooglanders.
Op het Waalstrand was veel te beleven: stenen keilen, krabben zoeken, met vermalen baksteen en water kleurstof maken voor struinkunstwerk, enzovoorts. De klimboom was favoriet bij veel kinderen.
Een reporter vroeg aan de kinderen wat ze het leukst vonden. Kai: “ALLES! Ik ben hier nog nooit geweest en alles was leuk! Mag ik nog een keer mee?”

Expeditie in de kennemerduinen

Voor een locatie van de 10 on Tour locatie, gedurende een week natuurbeleving aangeboden aan 25 nieuwkomers kinderen (tussen de 9-13 jaar) in Nederland. Het thema was Natuur/Milieu. In samenwerking met natuur is een feest, het NME, natuurmonumenten hebben wij de leerlingen 3 dagen kennis laten maken met verschillende aspecten van de natuur. Zij hebben veel geleerd over planten en dieren, maar ook hebben wij vooral het bewustzijn aangewakkerd over onze natuur, het respect voor de natuur en ook hoe fijn het is om buiten in de natuur te zijn.
Expeditie in de Kennermerduinen met de boswachter, bosbeleving, vuurmaken, kunstmaken in en met natuur (met natuur is een feest). Jullie bijdrage heeft deze activiteiten op een van onze 10 locaties mogelijk gemaakt.

 

 

Veel kinderen de natuur in met Bart Pijper

Vanuit onze 3 jarige samenwerking heb ik mooie dingen kunnen doen in de natuur. Hieronder een paar voorbeelden die mogelijk zijn gemaakt vanuit deze samenwerking.

Voor IVN Hoogeveen heb ik samen met mijn dochter veel educatieve natuurfilmpjes gemaakt die veel online zijn gedeeld en ons een heerlijke taart opleverde.

Voor SWW Hoogeveen heb ik een uitdagende natuurroute ontwikkeld die in corona tijd een paar honderd keer door gezinnen is gelopen.

Het wijkplatform ‘Natuurlijk Verzetsbuurt’ heeft verder vorm gekregen en in de maanden januari, februari en juni zijn we twee keer in de week (24 activiteiten met in totaal 50 kinderen!) in de natuur of in hun eigen omgeving bezig geweest voor een groenere woonomgeving. https://www.facebook.com/NatuurlijkVerzetsbuur