Zaklamp voor Sloveniekamp – NJN

In de zomer van 2012 is de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) op zomerkamp geweest in Slovenië. De bestemming was in het Karstgebied, een deel van Slovenië met een uitgebreid stelsel van onder- en bovengrondse rivieren in een prachtig heuvellandschap. Het kamp werd georganiseerd door de Vogelwerkgroep van de NJN, maar er werd aandacht besteed aan de verscheidenheid van flora en fauna in het gebied.

Een aantal bijzondere aspecten van dit gebied was echter alleen in het donker te vinden: ’s nachts bijzondere zoogdieren als jakhals, lynx en hertensoorten, maar ook bijzondere diersoorten in de vele grotten in het gebied. De grottenolm (Proteus anguinus) is zo’n bijzondere soort: een blinde, bijna pootloze salamandersoort die alleen in ondergrondse riviertjes voorkomt.

Om deze gave soorten waar te nemen hadden we een bijzonder sterke zaklamp nodig. DikGroen stichting heeft hiervoor een bijdrage geleverd waardoor wij dit materiaal aan konden schaffen. De lamp heeft zijn dienst goed bewezen. Vele tochten in de ondergrondse gangenstelsels en nachtelijke uitstapjes naar de Cerknica-vlakte zijn verlicht door de Led Lenser X21, met een lichtsterkte van 1000 Lumens.

De illustere grottenolm werd door het hele kamp gezien in een grote ondergrondse rivier in de Planinska Jama, een grote grot bij het stadje Planina. Daarnaast heeft de lamp geleid tot nachtelijke waarnemingen van edelherten en de kleine hoefijzerneusvleermuis.

De NJN wil DikGroen graag bedanken voor de bijdrage aan ons Sloveniëkamp!

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) is een vereniging voor en door jongeren van 11 tot 25 jaar die graag de natuur in trekken. Naast excursies en korte (weekend)kampjes verspreid over het land en gedurende het hele jaar, organiseert de NJN ook zomerkampen in binnen- én buitenland. Natuurlijk voorbereid en begeleid door de jongeren zelf!

Kijk voor meer informatie over de NJN en de activiteiten op www.njn.nl, en voor informatie over de zomerkampen op zomerkampen.njn.nl. Tot ziens in de natuur!