Steenuilen gastles door Kristel Kok

Op maandag 22 mei was het zover, groep 7a van Basisschool de Oersprong in Ulft kreeg een educatieles over ‘de Steenuil’.

We begonnen met een theorieles over de steenuil. Hierin heb ik verteld over mijn werk als steenuilenbeschermer en -ringer. Door de combinatie uitleg, materialen, praktijkvoorbeelden en ook een gekke vragenronde was het een interactief gebeuren waar de kinderen enthousiast aan meededen.

We hebben eitjes van binnen bekeken en gezien hoe de marterbeveiliging in de kast werkt en een opgezette steenuil bekeken. De gekke vragenronde was voor de kinderen erg leuk. Dit ging over gekke prooien die mijn collega’s en ik in de kast gevonden hebben. We hebben samen proberen te bedenken welk dier dit geweest was of had kunnen zijn.

Na een kleine pauze en een fietstochtje kwamen we aan bij de prachtige praktijkplek waar we allemaal welkom waren. Hier mochten de kinderen samen met mij een paar steenuilkuikens ringen. Het was voor de kinderen een belevenis! Nog nooit waren ze in aanraking geweest met een uil.  Zouden de uilen ouders wellicht boos worden en ons aanvallen? De kinderen kwamen tot de ontdekking dat de kuikens schattig en zacht waren, maar zonder de echte veren nog niet zo knap zoals de mooie volwassen uilen!