In de wilde kruidentuin DePastorie

In de Wilde Kruidentuin DePastorie bruist het van leven. Hier werken mens en niet-mens samen.  In deze groene en bloeiende oase achter de historische Pastorie in Diemen en ontdek je van alles over het bodemleven, de wondere wereld van insecten en de bijzondere eigenschappen van wilde planten en kruiden.

Op 3 zaterdagen in juni en juli werden in DePastorie in Diemen creatieve workshops georganiseerd, bedoeld om kinderen te inspireren door het bodemleven, biodiversiteit, insecten en de eigenschappen van inheemse planten. De workshops volgden op een gezamenlijke zaaidag in het voorjaar en droegen de titel ‘In de Wilde Kruidentuin DePastorie”.
55 kinderen in de leeftijdscategorie 8 – 11 jaar namen deel. De workshops waren drie keer uitverkocht.

Workshop #1 Insecten ontdekken
Zaterdag 19 juni 2021, 14.00 – 16.00 uur
Als we willen dat wilde planten en insecten zich welkom voelen moeten we eerst kennis met ze maken. Aan de hand van verschillende opdrachten ontdek je wat er groeit en krioelt. In het recycle-atelier ga je vervolgens aan de slag met het verbeelden van de wonderlijke wezens die je tegenkwam en de wereld waarin ze graag leven.

Workshop #2 Zadenpost
Zaterdag 26 juni 2021, 14.00 – 16.00 uur
Zaden hebben allerlei trucjes om zich te verspreiden. Ze vliegen mee in de wind, plakken aan de vacht van een dier, worden opgegeten en weer uitgepoept. Wij gaan ze een handje helpen. Tijdens deze workshops ga je zelf papier maken met daarin verschillende zaden. Stuur je zelfgemaakte kaart naar iemand toe of stop m thuis in de grond!

Workshop #3 De magie van zelf verf maken
Zondag 3 juli 2021, 14.00 – 16.00 uur
Wilde kruiden hebben veel verschillende eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat pigmenten van sommige verfstoffen gewoon te vinden zijn in de natuur? In deze workshop ga je experimenteren met zelf verf maken van zaden, wortels en bloemen. Met de verf maak je je eigen creaties die vervolgens worden geëxposeerd in DePastorie.

De workshops zijn bedacht en ontwikkeld door kunstenaar en educator Maaike Uitenbroek. In 2008 richtte zij Uiten Creatieve Educatie op waarmee zij sociaal-maatschappelijke en creatieve projecten realiseert voor basis en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en kinderopvang. De workshop op 19 juni werd begeleidt door natuureducator Esther Dijkstra. Bij de workshop op 26 juni verzorgde Cathy Wiersema, natuurgids en actief lid van IVN Diemen een introductie.