Hup naar buiten!

In de regio Noordoost Friesland hebben de Freonen fan (Vrienden van) de Klyster in 2023 alle basisschool leerkrachten opgeroepen om 10 minuutjes met de kinderen “Hup naar buiten” te gaan om de natuur rond school te ontdekken. Het advies is gegeven om dit bij voorkeur dagelijks te doen, anders wekelijks of  minimaal maandelijks.
Om de leerkrachten tools te geven voor de buitenmomenten, hebben we, passend bij het seizoen,  doe- en weetjeskaarten uitgereikt. Hiermee kunnen de kinderen naar buiten om te leren over de natuur in de buurt. De leerkrachten kunnen zodoende ervaren dat het vrij eenvoudig is om een buitenmoment te plannen met simpele hulpmiddelen.

Natuurgids en schilderes Mirja Brandorff heeft in opdracht van De Klyster 12 doekaarten met bijbehorende weetjeskaarten gemaakt. Leerkrachten van maar liefst 47 basisscholen ontvingen deze kaarten als bijlage bij de maandelijkse nieuwsbrief. Onderwerpen: de huismus, pissenbedden, mollen, zon & wolken, boomknoppen, winter, geur, dieren in de kou, paddenstoelen, madeliefjes.

Met veel plezier hebben 47 schoolklassen meegedaan aan “Hup naar buiten”. Met eenvoudige tools hebben we hiermee een grote groep kinderen bereikt!

DikGroen heeft een meerjarige samenwerking met de Freonen fan de Klyster en heeft in 2023 de tools voor deze buitenactiviteit gesponsord.