Buitenlesdag Boomgaard

Op dinsdag 4 april 2024 hebben we voor het eerst kinderen meegenomen in de boomgaard om op zoek te gaan naar de kabouters die in de boomgaard ‘wonen’.

De boomgaard hebben we aangelegd op het melkveebedrijf van onze familie in Winterswijk om de biodiversiteit te vergroten. Er zijn 16 appel- en perenbomen aangeplant, een kruidenmengsel ingezaaid, diverse vogel- egel en eekhoorn kasten opgehangen/geplaatst en 16 hazelaars aangeplant.

Nationale Buitenlesdag was de uitgelezen kans om kinderen te leren over de biodiversiteit in de boomgaard. De kinderen zijn samen met een ecoloog op zoek gegaan naar de bewoners van de boomgaard, namelijke kabouters die we hebben gemaakt met een vormgever.

Hierbij leerden de kinderen hoe in de natuur alles met elkaar verbonden is. Een appelboom heeft een bij nodig.  Ook hebben de kinderen geleerd over het leven van de egel en de eekhoorn. Daarnaast hebben we samen met de kinderen zaadbommetjes gemaakt van klei, water en zaden om thuis of op het schoolplein neer te leggen, kruiden te laten groeien en insecten aan te trekken.

Het was prachtig om te zien dat kinderen voor het eerst realiseerden dat een appel voortkomt uit een bloementje en niet uit de supermarkt. Inmiddels hebben meer kinderen de boomgaard en haar bewoners mogen ervaren doordat het onderdeel is van de boerderijeducatie-les van de boerin. De kabouters worden dan in de boomgaard geplaatst waarna de kinderen er naar op zoek gaan. Iedere kabouter vertelt iets over een onderdeel in de boomgaard.

Dankzij Dik Groen hebben we deze kabouters kunnen financieren, ze zijn nu al een groot succes.