Future For Nature Academy

Passie, inspiratie, motivatie en kennis – dat is wat de deelnemers van de Future For Nature (FFN) Academy volop hebben meegekregen Jaarlijks rijkt Future For Nature drie prijzen uit aan jonge natuurbeschermers – en dit jaar bestaat FFN 15 jaar!

Op 14 mei hebben we samen met de jonge gepassioneerde winnaars van de Future For Nature Awards geleerd om het verschil te maken in natuurbehoud wereldwijd,

Maar liefst 32 van deze natuurhelden deelden hun kennis met de meer dan 150 aanwezige studenten en andere geïnteresseerden door middel van workshops, een panel discussie en een veel tijd om met elkaar te praten.

Samen gingen we aan de slag rondom 10 thema’s, waaronder “hoe start je natuurbescherming”, “de bescherming van ongewilde en onbekende soorten”, en natuurlijk ook “het betrekken van jongeren bij natuurbehoud projecten”. Ook ging een groep deelnemers naar buiten, om te bespreken en te bekijken hoe natuur in steden gecombineerd kan worden.

We maakten daarnaast kennis met de FFN winnaars van de afgelopen 15 jaar, en met elkaar leerden we bovenal dat ondanks de talloze tegenslagen en problemen, het zeker de moeite waard is om de moed niet te verliezen: samen maken we het verschil!

Dank aan DikGroen voor het sponsoren van dit event.

Strand beleving

In de regio Sittard-Geleen liggen meerdere leefgroepen van Levanto jongeren. Hier wonen jongeren in de leeftijd van 16 t/m 29 jaar. Deze jongeren kunnen niet meer thuis wonen en verblijven bij Levanto om daar te werken aan hun toekomstplannen. In totaal wonen er 56 jongeren bij Levanto en we willen alle jongeren de mogelijkheid geven om mee te gaan.

Al geruime tijd willen we met de groep jongeren een dagje op stap. Veel van  onze jongeren geven aan dat ze nog nooit de zee hebben gezien en graag naar het strand willen.
De Stichting Dik groen heeft een gift van 750 euro geschonken. Hier zijn we ontzettend blij mee, want eindelijk kunnen wij onze droom gaan waar maken.

Op ontdekkingstocht naar vleermuizen en andere struintochten…

Het Bultpark is het allermooiste park van Lelystad en waarschijnlijk ook het park met de meeste natuur. Je vindt er water en land, er zijn echte heuvels (de ‘bulten ‘vandaar dat het park, heel gewoon, Bultpark heet). Er groeien hoge én lage bomen en struiken, er is zon en schaduw…

Deze tekst is de inleiding van de folder die mede met behulp van DikGroen tot stand is gekomen. Het Bultpark heeft deze folder inmiddels meerdere malen ingezet om kinderen en volwassenen mee te nemen op ontdekkingstocht naar vleermuizen of andere struintochten die regelmatig georganiseerd worden.

Vogelweekend voor biologiestudenten

In het voorjaar van 2012 heeft studievereniging “Biologica” uit Wageningen een vogelweekend georganiseerd op Schiermonnikoog. De biologiestudenten konden op dit weekend alles leren over de vogels in Nederland, en genieten van de vogels en andere natuur op het Waddeneiland. DikGroen heeft de studenten financieel ondersteund voor hun activiteit.

Zaklamp voor Sloveniekamp – NJN

In de zomer van 2012 is de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) op zomerkamp geweest in Slovenië. De bestemming was in het Karstgebied, een deel van Slovenië met een uitgebreid stelsel van onder- en bovengrondse rivieren in een prachtig heuvellandschap. Het kamp werd georganiseerd door de Vogelwerkgroep van de NJN, maar er werd aandacht besteed aan de verscheidenheid van flora en fauna in het gebied.

Een aantal bijzondere aspecten van dit gebied was echter alleen in het donker te vinden: ’s nachts bijzondere zoogdieren als jakhals, lynx en hertensoorten, maar ook bijzondere diersoorten in de vele grotten in het gebied. De grottenolm (Proteus anguinus) is zo’n bijzondere soort: een blinde, bijna pootloze salamandersoort die alleen in ondergrondse riviertjes voorkomt.

Om deze gave soorten waar te nemen hadden we een bijzonder sterke zaklamp nodig. DikGroen stichting heeft hiervoor een bijdrage geleverd waardoor wij dit materiaal aan konden schaffen. De lamp heeft zijn dienst goed bewezen. Vele tochten in de ondergrondse gangenstelsels en nachtelijke uitstapjes naar de Cerknica-vlakte zijn verlicht door de Led Lenser X21, met een lichtsterkte van 1000 Lumens.

De illustere grottenolm werd door het hele kamp gezien in een grote ondergrondse rivier in de Planinska Jama, een grote grot bij het stadje Planina. Daarnaast heeft de lamp geleid tot nachtelijke waarnemingen van edelherten en de kleine hoefijzerneusvleermuis.

De NJN wil DikGroen graag bedanken voor de bijdrage aan ons Sloveniëkamp!

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) is een vereniging voor en door jongeren van 11 tot 25 jaar die graag de natuur in trekken. Naast excursies en korte (weekend)kampjes verspreid over het land en gedurende het hele jaar, organiseert de NJN ook zomerkampen in binnen- én buitenland. Natuurlijk voorbereid en begeleid door de jongeren zelf!

Kijk voor meer informatie over de NJN en de activiteiten op www.njn.nl, en voor informatie over de zomerkampen op zomerkampen.njn.nl. Tot ziens in de natuur!